Przepis na

Zupa z dyni i pora

Składniki

  • Por (1 szt.)
  • Mała dynia (1 szt.)
  • Bulion gotowy kostka(1szt)
  • Zielone jabłko (1szt.)
  • Woda (1l)
  • Mleko (200ml)
  • Oliwa (4 łyżki)
  • Cebula (1 szt.)
  • Szczypiorek do dekoracji
  • Gęsta śmietana do dekoracji
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Oliwę rozgrzej w rondlu i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Pora umyj, pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Całość dalej smaż.
  3. Gdy cebula i por zarumienią się dodaj wodę, mleko i kostkę rosołową.
  4. Dynię przekrój na ćwiartki, obierz skórę i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę. To samo zrób z jabłkiem. Dodaj dynię i jabłko do wywaru, następnie gotuj aż warzya zrobią się miękkie.
  5. Zmiksuj zupę na gładki i gęsty krem. Podawaj ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem i śmietaną.

Smacznego!

Brakuje Ci któregoś składnika?