Składniki
- Por (1 szt.)
- Mała dynia (1 szt.)
- Bulion gotowy kostka(1szt)
- Zielone jabłko (1szt.)
- Woda (1l)
- Mleko (200ml)
- Oliwa (4 łyżki)
- Cebula (1 szt.)
- Szczypiorek do dekoracji
- Gęsta śmietana do dekoracji
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Oliwę rozgrzej w rondlu i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę.
- Pora umyj, pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Całość dalej smaż.
- Gdy cebula i por zarumienią się dodaj wodę, mleko i kostkę rosołową.
- Dynię przekrój na ćwiartki, obierz skórę i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę. To samo zrób z jabłkiem. Dodaj dynię i jabłko do wywaru, następnie gotuj aż warzya zrobią się miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładki i gęsty krem. Podawaj ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem i śmietaną.
Smacznego!