Przepis na

Walentynkowe tiramisu

Składniki

  • Margaryna do pieczenia (60g)
  • Ser biały mielony trzy razy (300g)
  • Żółtka (2szt)
  • Cukier puder (100g)
  • Mała cytryna (1szt)
  • Śmietanka 30% (250ml)
  • Kawa rozpuszczalna  (1 łyżka)
  • Likier kawowy (1 łyżka)
  • Cukier (2 łyżeczki)
  • Okrągłe biszkopty (30szt)
  • Maliny lub truskawki lub borówki (1garść)

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i  żółtkam. Cytrynę umyj i zetrzyj skórkę na tarce. Kawę zalej gorącą wodą, wymieszaj z cukrem, gdy przestygnie wymieszaj z likierem kawowym.
  2. Śmietankę ubij na sztywno. Masę z żółtek wymieszaj z serem, łyżeczką skórki startej z cytryny i ubitą śmietanką.
  3. W kawowym ponczu mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie pucharków. Na biszkopty nałóż część masy serowej i posyp owocami. Nastęnie nałóż kolejną warstwę masy i przykryj biszkoptami namoczonymi w ponczu.
  4. Całość przykryj resztą masy serowej, oprósz kakao i udekoruj resztą owoców.

Smacznego!

Brakuje Ci któregoś składnika?