Kocyk Delikatesy - jakość i tradycja
Zobacz gazetkę Zlokalizuj sklep
Wyszukaj
Newsletter Lista zakupów
0
Delikatesy Kocyk

Kocyk blisko Ciebie

zobacz na mapie

On The Rocks

On The Rocks

Promienie meksykańskiego słońca zamknięte w eleganckiej, prostej kompozycji.
własność Wyborowa Pernod Ricard
Foto: własność Wyborowa Pernod Ricard

 

Czym jest On The Rocks?

On The Rocks to prostota sama w sobie. Jeśli nie lubisz przekombinowanych drinków z dużą ilością składników i uwielbiasz kawę, tego drinka pokochasz. Wyśmienita Kahlua schłodzona lodem i wzbogacona o delikatny aromat pomarańczy to rozkosz dla zmysłów prosto z meksykańskiej plaży.

Likier kawowy Kahlua to najczęściej spożywany alkohol tego gatunku na świecie. Łączy w sobie aromaty rumu, karmelu i wanilii, które z nutą gorzkiej kawy, gorzkiego masła i prażonych kasztanów dają idealnie wyważoną kompozycję. Jego składniki uprawiane są we wschodniej części Meksyku - rejonie Veracruz. 

Kahlua smakuje świetnie w wielu wydaniach. Możesz podać go tylko z lodem, jako składnik koktajlu, dodać do kawy, bądź użyć w miejsce polewy deseru lub lodów.

Składniki On The Rocks

  • 40 ml Kahlua
  • kostki lodu
  • skórka pomarańczy

Sposób przygotowania On The Rocks

  1. Do niskiej, szerokiej szklanki wrzuć kostki lodu.
  2. Wlej likier Kahlua i mieszaj aż temperatura płynu będzie odpowiednia.
  3. Udekoruj skórką pomarańczy.

Produkty


Przepis Kocyka

Szybkie pączki

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy litr oleju, w którym będą smażone pączki.

Wszystkie składniki na pączki umieszczamy w misce i mieszamy widelcem. Ciasto będzie  robić się kleiste, ale nie dosypujemy więcej mąki, bo pączki wyjdą twarde i zbite.

Odmierzamy małe porcje ciasta za pomocą małej łyżeczki i umieszczamy je w garnku. Żeby ciasto łatwiej odchodziło od łyżeczki, warto łyżeczkę umoczyć w oleju przed nabraniem na nią ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem albo polewamy czekoladą. 

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem albo polewamy czekoladą, pączki można podwać również same lub z marmoladą.

Składniki

  • 2 serki homogenizowane po 140 g
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo 1 l oleju do smażenia

Zobacz cały przepis