Kocyk Delikatesy - jakość i tradycja
Zobacz gazetkę Zlokalizuj sklep
Wyszukaj
Newsletter Lista zakupów
0
Delikatesy Kocyk

Kocyk blisko Ciebie

zobacz na mapie

Wino to nie alkohol w Mołdawii (ciekawostki)

Wino to nie alkohol w Mołdawii (ciekawostki)

W ostatnich dniach mołdawscy parlamentarzyści przyjęli projekt ustawy, w imię której wino nie jest już napojem alkoholowym, a "produktem spożywczym wytwarzanym dzięki fermentacji części, bądź całych mrożonych lub świeżych winogron". Ustawa traktująca o tym, że wino to nie alkohol, a zwykły produkt spożywczy, została przegłosowana przez mołdawski parlament w piątek, 17 marca 2017 i zgodnie z jej treścią wino zostało wykreślone z listy napojów alkoholowych.
pexels
Foto: pexels

Prawo w temacie alkoholu i walka z alkoholizmem

Działanie mołdawskich władz definitywnie zmienia nie tylko podejście do samego wina, ale również do wszelkich działań wokół niego - przede wszystkim w kwestiach reklamy. Wiadomym jest, że możliwości promowania napojów alkoholowych są w świetle prawa mocno ograniczone, co wynika po prostu z ogólnoświatowej walki z szerzeniem się alkoholizmu.

Jak sama ustawa wpłynie na samo wino? Nijak, ponieważ żadna ustawa nie jest w stanie zmienić faktycznego stanu rzeczy, jakoby wino nie było napojem alkoholowym.

Wino europejskie

Sam napój w postaci wina jest w krajach południowej Europy znamienitym wytworem lokalnych producentów, ciesząc się niemałą popularnością. Wina mołdawskie charakteryzują się swoim naturalnym wykonaniem przy użyciu wyjątkowych okazów owoców, co wynika z klimatu panującego w gorącej Mołdawii. W świadomości konsumentów wina mołdawskie kojarzą się głównie z wykwintnymi winami słodkimi, półsłodkimi oraz półwytrawnymi. Jak przystało na wina o "słodkiej" charakterystyce, w ich produkcji stawia się znacznie bardziej na smak samego wina, aniżeli zawartość alkoholu. Lekkie, łagodne wina produkowane w Mołdawii są więc wyrobem, który jest w stanie wpisać się w ramy produktu spożywczego, bardziej niż napoju alkoholowego. Bez wątpienia wina mołdawskie nie mogą być kojarzone z mocnymi alkoholami, a śladowa ilość alkoholu tylko i wyłącznie utrzymuje napój w konwencji wina.

Wino w Polsce

O ile w Polsce spożywanie dużej ilości wina kojarzy się z reguły ze zwyczajnym przejawem alkoholizmu, o tyle w krajach Europy południowej wino jest napojem traktowanym na równi z sokiem czy wodą mineralną. Tamtejsza kultura winiarska to przede wszystkim produkcja lokalnych napojów, wykorzystująca tradycyjne metody oparte na wolnej fermentacji owoców przez długi okres czasu. Takie w pełni naturalne wino charakteryzuje się oryginalnym smakiem, uzależnionym głównie od jakości i słodkości owoców użytych przy produkcji.


Czy to samo prawo można poddać pod głosowanie w Polsce? Poddać pod głosowanie na pewno, jednak szanse na wdrożenie ustawy w życie są już znikome. Wynika to przede wszystkim z o wiele mniej rozwiniętej kultury winiarstwa w Polsce, poza tym wina Mołdawskie charakteryzują się wyjątkowo niską zawartością alkoholu. Stanowi to bardzo ważny aspekt, będący podwaliną do działań mołdawskiego parlamentu. Przyjęta ustawa traktująca o tym, że wino nie jest standardowym napojem alkoholowym otwiera przed producentami wina bramy marketingowe - znacznie mniej restrykcyjne prawo reklamowe pozwoli dużo lepiej promować produkty spożywcze oparte na fermentacji winogron, a tym samym rozsławi mołdawskie wina nie tylko, choć głównie na terenie Mołdawii. Taki projekt ustawy mocno wspiera lokalny przemysł, który bez względu na to czy wino jest napojem alkoholowym czy nie, istniał i istnieć będzie, ponieważ wino od lat jest swoistą wizytówką słonecznej Mołdawii.

Przepis Kocyka

Szybkie pączki

Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy litr oleju, w którym będą smażone pączki.

Wszystkie składniki na pączki umieszczamy w misce i mieszamy widelcem. Ciasto będzie  robić się kleiste, ale nie dosypujemy więcej mąki, bo pączki wyjdą twarde i zbite.

Odmierzamy małe porcje ciasta za pomocą małej łyżeczki i umieszczamy je w garnku. Żeby ciasto łatwiej odchodziło od łyżeczki, warto łyżeczkę umoczyć w oleju przed nabraniem na nią ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem albo polewamy czekoladą. 

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem albo polewamy czekoladą, pączki można podwać również same lub z marmoladą.

Składniki

  • 2 serki homogenizowane po 140 g
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo 1 l oleju do smażenia

Zobacz cały przepis